მკვლევარებმა შავ წიწაკაში კორონავირუსის აქტიურობის დამთრგუნველი თვისებები აღმოაჩინეს

პიპერინის ნივთიერებას, რომელიც შავ წიწაკაში გვხვდება, შეუძლია დაბლოკოს SARS-CoV-2 კორონავირუსის ნაწილების მოქმედება, რომლებიც პასუხისმგებელნი არიან ადამიანის ორგანიზმში გამრავლებასა და შეღწევაში. ამ დასკვნამდე მივიდნენ ინდოეთის ტექნოლოგიური ინსტიტუტის მეცნიერები.

მკვლევარებმა შეისწავლეს 30 სანელებლის ვირუსთან ურთიერთქმედება და კომპიუტერული მოდელირების შედეგად დაადგინეს, რომ ყველა მათგანი გარკვეულწილად უკავშირდება S ცილას (ეხმარება ვირუსს მასპინძელი უჯრედის რეცეპტორთან მიერთებაში) და მთავარ პროტეაზას (ვირუსის გამრავლებაზე პასუხისმგებელი), მაგრამ ყველაზე აქტიურად იქცევა პიპერინი. ეს ნივთიერება პასუხისმგებელია შავი წიწაკის მკვეთრ გემოსა და არომატზე.

რუსი მეცნიერები ვარაუდობენ, რომ აღწერილ მექანიზმს შეუძლია იმუშაოს არა მხოლოდ კომპიუტერულ მოდელში, არამედ რეალურ ცხოვრებაშიც. ამისათვის საჭიროა ნამდვილი ექსპერიმენტები. გარდა ამისა, ექსპერტებმა აღნიშნეს, რომ წიწაკას შეუძლია გაზარდოს იმუნიტეტი და თავისთავად შეიძლება გახდეს ანტივირუსული საშუალება.

“ბევრი თვალსაზრისით, წიწაკის თვისებები არ არის დაკავშირებული მასში შემავალი ნაერთების პირდაპირ ურთიერთქმედებაზე ვირუსულ ნაწილაკებთან და ბაქტერიებთან, არამედ სხეულის დამცავი თვისებების სტიმულაციასთან”, – განმარტა ლობაჩევსკის უნივერსიტეტის ბიოლოგიისა და ბიომედიცინის ინსტიტუტის დირექტორმა მარია ვედუნოვამ.

მეცნიერები ამბობენ, რომ კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის, ჰიპერტენზიის და ალერგიის პრობლემების შემთხვევაში, სანელებლები საზიანოა, ამიტომ ასეთი პრობლემების მქონე ადამიანებს სჯობს გამოიყენონ საკვები დანამატები შავი პილპილით.

მსგავსი სიახლეები
კომენტარები
იტვირთება...

ეს ვებ – გვერდი იყენებს cookie– ს თქვენი გამოცდილების გასაუმჯობესებლად. ვეთანხმები დეტალურად